Çalışanların İş Stresi – Presenteizm Nedir?

Çalışanların İş Stresi: Presenteizm

İnsanlar, hayatlarını sürdürebilmek için düzenli olarak bir işte çalışması gerekir. İş yerinde çalışanların karşılaşmış olduğu birbirinden farklı sorunlar bulunsada, bu problemler iş yerine yansıdığında belirli aksaklıklar meydana gelebilir. Özellikle iş dünyasında çalışanların sağlık sorunları, kişisel problemleri veya başka nedenlerde verimli olamadıkları halde işe gelmeye devam etmeleri durumunda, presenteizm ortaya çıkar. Genellikle çalışanların en büyük sorunları arasında yer alan presenteizm, çalışanların diğer bir yandan fiziksel olarak iş yerinde bulunmalarına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı verimlilik ve performanslarının düşmesi anlamına gelir.

İşletmeler için gizli bir verimlilik kaybı olarak bilinen Presenteizm, çalışanların uzun vadeli sağlıklarını da riske atabilir. Bu tarz durumlardan dolayı özellikle işletmelerin Presenteizmi tanıması ve önlemeye niyetli olarak stratejileri geliştirmesinde fayda vardır.

Presenteizm Nedenleri?

İş alanına bakıldığında genellikle çalışanların verimli olamadıkları halde işe gelmeye devam ettikleri durumları arasında Presenteizm tanımı ön plana çıkar. Çalışanlar açısından özellikle Presenteizm nedenlerine bakıldığında birçok farklı nedeni ön plana çıkar. Presenteizm’in en en yaygın dikkat çeken belirtileri arasında hastalık ilk sırada yerini alır. Çalışanların hasta oldukları halde işe gelmeleri, hastalığın güçlü etkisiyle birlikte iş performansının düşmesine neden olur. Genellikle pek çok kişinin dikkatini çeken bu husus, özellikle Presenteizm ile ön plana çıkar. 

Presenteizm nedenlerine bakıldığında özellikle dikkat çeken nedenlerinden bir tanesi olarak çalışanların iş güvencesi korkusudur. Çalışanlar genellikle işlerini kaybetme korkusuyla iş gelmeye zorlanmış gibi hissedebilirler. Bu tarz durumlarda verimli bir çalışma performansı bulunmadığından dolayı özellikle iş yerinde kendilerini husursuz hissedebilirler. Presenteizm nedenleri arasında özellikle iş güvencesi korkusu diğer bir nedenler arasındadır.

Kültürel ve kurumsal açıdan bakıldığı zaman, çeşi,çeşitli baskılar çalışanları prensenteizme yönlendirebilir. Özellikle iş devamlılığı açısından güçlü bir kültürel veya yönetimsel baskı durumlarında, çalışanlar üzerinde belirgin bir etki yaratabilir. Bu tarz durumlarda, çalışanların herhangi bir baskı hissetmeden ve güven içinde çalışmalarını sağlamak kritik bir öneme sahiptir.

Presenteizm nedenleri arasında özellikle en bariz nedenlerden bir tanesi, yetersiz izin politikasıdır. Esnek çalışma saatleri ve yeterli hastalık izni politikalarının olmaması için çalışanların hasta olduklarında bile işe gelme zorunluluğu dikkat çeker. Presenteizm sayesinde özellikle bu tarz durumlarda büyük bir etkiye sahip olduğundan dolayı çalışanlar açısından işe gitme zorunluluğu ön plana çıkar.

Presenteizm’in Kişisel Olarak Etkileri

Kişisel açıdan bakıldığında özellikle çalışanların kendini huzursuz hissetmesi ve özellikle kişisel olarak Presenteizm etkilerinin ön plana çıkmasında iş konusunda büyük etkileri bulunur. Genel yapısına bakıldığında özellikle Presenteizm etkileri arasında pek çok farklı etki çeşidi bulunsa da, bu etkileri daha yakından detaylı bir şekilde inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Düşük Verimlilik: Çalışanların verimsiz olduğu zamanlarda özellikle iş yerlerinde bulunması ile genel iş performansı olumsuz olarak etkilenir. Genel yapısına bakıldığında pek çok farklı etki türü bulunsa da, özellikle Presenteizm sayesinde düşük verimlilik ön plana çıkar ve iş yapısında aksamalar öne çıkabilir.
  • Mikrop Yayılması: Hasta olarak işe gelmiş olan çalışanlar zaman içerisinde bulaşıcı bir hastalık geçiriyorsa, hastalığın yayılmasına neden olabilir. Genel yapısına bakıldığında özellikle çalışanların da hastalanmasına yol aaçabilecek durumlarda uzak durmak için çalışanın istirahat etmesinde fayda vardır. Presenteizm etkileri sayesinde çoğunlukla pek çok işyerinde bulaşıcı hastalıklar ön planda yer alır.
  • Psikolojik Yıpranma: Psikolojik açıdan bakıldığında özellikle son dönemlerde pek çok kişinin tercih etmiş olduğu birbirinden özel yapı çeşitleri bulunsa da, özellikle psikolojik olarak yıpranma iş yerlerinde çok fazla dikkat çeker. Presenteizm etkileri arasında özellikle devam eden bir sağlık sorunu bulunan çalışanların zihinsel açıdan ve fiziksel açıdan sağlığını uzun vadede olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
  • Moral ve Motivasyonda Düşüş: Çalışanların verimsiz bir şekilde işe gelmesinin zorlanması sayesinde moral ve motivasyon açısından büyük bir düşüş yaşanır. Genel yapısına bakıldığında iş yerindeki genel moral ve motivasyonun düşmesi durumunda özellikle Presenteizm etkileri ön plana çıkar.

Presenteizmi Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

İşletmelerin özellikle çalışanlarında Presenteizm yaşanmaması için özellikle bu durumun önüne geçilmesinde fayda vardır. Çoğunlukla pek çok kişinin işe giriş dönemleri sonrasında yaşamış olduğu bu problem özellikle iş verimini düşürmesi ve psikolojik olarak yıpranma ortaya çıkmasından dolayı dikkat çeker. Presenteizmi önlemek için yapılabilecek pek çok farklı tedavi yöntemi bulunur.

Presenteizm önlemek için özellikle esnek çalışma politikalarını ortaya çıkarmanızda fayda vardır. Çalışanların gerektiği zaman evden çalışmasına olanak tanıyan esnek çalışma politikaları özellikle Presenteizm ile birlikte güvenli bir şekilde tercih edilir. Çalışma saatlerine bakıldığında, esnek çalışma saati ile uyumlu bir şekilde iş yerinde çalışabilirsiniz.

Hastalık tarzına yaşanılan sorunlarda özellikle Presenteizm önlemek için yapılabilecek pek çok farklı husus bulunur. Genel yapısına bakıldığında günümüzde birçok farklı durum bulunsa da, özellikle Presenteizm önlemek için yeterli hastalık izinlerinin verilmesi gerekir. Hastalık izni olarak çalışanlara yıllık olarak yeterli izinlerin verilmesi, çalışanların ev ortamında rahat bir şekilde dinlenip daha verimli bir şekilde işe dönebilmesi için önemlidir. 

İş yerlerinde genellikle pek çok farklı hizmet ve program sunulur. Presenteizm önüne geçebilmek için sağlık programları ve hizmetlerinin sunulmasında fayda vardır. Bu sayede iş yerlerinde daha rahat ve daha güvenilir bir şekilde Presenteizmi önleyebilirsiniz. Çalışanların sağlığının iyi olması durumunda daha verimli bir şekilde işler yolunda gidebilir.

İşletmeler açısından büyük bir öneme sahip olan Presenteizm, özellikle pozitif kurumsal görünüm sayesinde daha rahat ve daha güvenilir bir şekilde işe gelmeme konusunda açık iletişim destekleyerek verimli bir şekilde işyeri kültürü oluşturabilmenizi sağlar. İşyeri kültürü oluşturmak ve verimli bir şekilde Presenteizmin önüne geçebilmek için pozitif kurumsallığın ön planda tutulmasında fayda vardır.

Presenteizm’in İşletmeler Üzerindeki Maliyeti

Presenteizmin maliyetine bakıldığında özellikle finansal açıdan kayıpların ön plana çıktığı görülür. Çalışanların işe fiziksel olarak gelmeleri fakat diğer bir yanda verimli çalışmamaları, üretkenlik bakımından kayıplara neden olur. Bu durumlar nedeniyle işletmenin genel verimliliği konusunda düşmeler meydana gelebilir.

Presenteizm’in işletmeler açısından maliyetlerine bakıldığında özellikle sürekli hasta veya stres altında çalışmak zorunda kalan personeller zaman içerisinde daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Özellikle bu durumlarda sağlık sigortası maliyetlerinin artmasına ve iş gücü devrinin yükselmesine yol açabilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top