İş Hayatında Veri Güvenliği ve Gizlilik İlkelerinin Geliştirilmesi

is-hayatinda-veri-gizliligi

İş Hayatında Veri Güvenliği ve Gizlilik İlkeleri:

Markalar, değişen müşteri istek ve ihtiyaçlarını analiz edebilmek için çeşitli verilerden faydalanır. Mobil cihazların günlük yaşam içinde sık kullanılması ile potansiyel müşteriler kurumlar için değerli olan dijital ayak izleri bırakmaya başlamıştır. Değişen günümüz dünyasında başarılı olmak isteyen kurumlar bu verileri güvenli şekilde toplamalı, analiz etmeli ve iç görü elde etmek için saklamalıdır.

Veri güvenliği ve gizlilik ilkeleri dijitalleşme süreci yaşayan her kurum için önemli hâle gelmiştir. Günümüzde rutin işlemlerin otomasyona devredilmesi, çevrim içi ortamların ve dijital tabanlı sistemlerin aktif kullanılması hem işletmeler hem müşteriler için gizlilik ve veri güvenliği konularını kritik noktaya taşımıştır. Bu yazımızda, işletmenizde veri güvenliğini ve gizliliğini artırmaya yönelik uygulayabileceğiniz bazı temel stratejileri ele alacağız.

Veri Güvenliği ve Gizliliği Yükseltmek için Yapılması Gerekenler

İşletmelerin global rekabet ortamında hayatta kalabilmesi için veri odaklı stratejiler geliştirmesi gerekir. Aynı zamanda kurumların bu verilerin toplanması, analiz edilmesi ve saklanması için gerekli önlemleri alması önemlidir. Verilerin güvenli şekilde saklanması için aşağıdaki stratejileri uygulayabilirsiniz:

● Güçlü erişim kontrolleri: Kurumunuzda bulunan her çalışan için benzersiz oturum açma kimlik bilgileri oluşturmanız güvenlik için önemlidir. Hassas bilgilere erişimi sürekli olarak güncellemeli ve denetlemelisiniz. Çalışanların ayrılma veya rol değiştirme durumunda erişimin iptal edilmesi kritik öneme sahiptir.

● Hassas bilgilerin özel şekilde şifrelenmesi: Düz bir metin hassas bilgiler içeriyorsa tarafların anlayabileceği şekilde şifrelenebilir. Finansal bilgiler, kimlik bilgileri gibi hassas verileri şifrelemek bilgisayar korsanları tarafından yapılan herhangi bir saldırıda daha az hasar almanızı sağlar.

● Verilerin yedeklenmesi: Veri ihlali veya kaybında operasyonun en az şekilde etkilenmesi için verilerin düzenli olarak yedeklenmesi önemlidir. Bu sayede veri güvenliği ve gizliliğini daha etkili şekilde sağlayabilirsiniz.

● Güvenlik denetimlerini düzenli şekilde yapılması: Zayıf parolalar, açığı bulunan sistemler, eski yazılımlar sürekli test edilmelidir. Gerçek dünyada yaşanan bir siber saldırının etkisini ölçmek için simülasyon uygulamaları yapabilirsiniz. Bu şekilde açık noktaları tespit edilip iyileştirme uygulayabilir ve veri güvenliliğini sağlayabilirsiniz.

● Siber güvenlik sigortası: Bir veri ihlali veya güvenlik açığı sonrasında finansal olarak kendinizi güvende hissetmenizi sağlayan sigortalar sayesinde hasarı en aza indirebilirsiniz. Sigorta yaparken poliçeyi dikkatle incelemeniz ve olası tüm risklere karşı etkili koruma sağladığından emin olmanız gerekir.

Veri Güvenliği ve Gizliliği için Kullanılan Yöntemler

Verilerin elde edilmesi, analizi, saklanması ve güvenliği için bazı yöntemlerin uygulanması gerekir. Tüm kurumların bu yöntemleri bilmesi ve kendi işletme yapısına uygun olanı tercih etmesi siber saldırılara karşı önlem alması açısından kritik öneme sahiptir.

Veri güvenliğini sağlayan yöntemlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Şifreleme: Verilerin bir anahtar ile matematiksel yöntemlerle farklı biçime dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. DES, AES, RSA en çok tercih edilen şifreleme algoritmalarıdır. AES hem verilerin şifrelenmesinde hem de şifrelenmiş mesajın çözülmesinde kullanılabilir.

2. Kimlik Doğrulama: Kimlik bilgileri genellikle gizlidir. Sadece kişi ve sistem tarafından bilinir. Sağlık ve banka sektöründe kimlik doğrulama yöntemi sık kullanılır. 

3. Kullanıcı adı ve parola ile kimlik doğrulama sistemine giriş yapılır. Parmak izi, retina, yüz tanıma, ses analizi gibi biyometrik veriler kimlik doğrulama yönteminde tercih edilir.

4. Kimliği Gizleme: Verilerin toplanması, arşivlenmesi ve saklanması için önemlidir. Kimlik bilgileri ortadan kaldıran bu yöntem sadece verilerin saklanmasını sağlar. Bu sayede elde edilen veriler belirli bir kimlik ile eşleştirilemez. K-anonim, L-çeşitlilik, T-yakınlık gibi istatistik yöntemleri bu işlem için kullanılabilir.

5. Yetkilendirme ve erişimi kontrol etme: Kullanıcıların erişim kontrol listesinde bulunan hangi işlemleri yapabileceğini gösterir. Kullanıcılar sisteme giriş yaptığında listede olan işlemleri yapmasına izin verilir diğer işlemler için yetkilendirme sınırı olduğu belirtilir. Erişim politikasında 3 temel unsur vardır; zorunlu, isteğe bağlı ve rollere göre dağılım şeklindedir.

6. Loglama: Değiştirilen verilerin izlenmesini sağlayan loglama yöntemi eksiksiz şekilde uygulandığında başarılı sonuç verir. Loglama, veri tabanında yapılan tüm işlemlerin detaylarını liste halinde sunar. Log kayıtlarında siber saldırı ve hatalı veri tabanı kullanımı tespit edilir. Log sistemi ayrıca gelecek dönemde yaşanabilecek risklere karşı ilgili çalışana içgörüler sağlar.

7. Blok Zinciri: Bilgi içeren güvenli şekilde dağılmış dijital defterlerdir. Her bir blok zinciri kayıt defteri başka bir kullanıcıda bulunur ve zincirdeki tüm kullanıcıların izni olmadan değiştirilemez. Dağınık bir veri tabanıdır. Defterler düzenli aralıklar işlenir, saklanır ve zincire eklenir.

8. Veri Madenciliği Teknikleri: Büyük verilerden elde edilen verilerin gizliliğine ve güvenliğine dair bilgilerin doğru şekilde analiz edilmesini sağlar. Veriye herhangi bir müdahale olmadan saldırı tahmini yapmak için kullanılabilir. Saldırı tespit uygulamasında yapılan işlemi görme ve önlem alma durumu için etkili sonuç verir.

Günümüz dijital dünyasında müşterileri anlamak, rekabet avantajı yakalamak, verimliliği yükseltmek için verilerin güvenli şekilde elde edilmesi, saklanması, analiz ve arşivleme yöntemlerinin uygulanması gerekir. Kurumlar gelişmiş donanımları ve yöntemleri kullanarak müşterilerinin ve çalışanlarının verilerini saklayabilmelidir.

Büyük veya küçük işletmeler maliyetleri düşürmek, daha isabetli karar vermek, değişen müşteri profilini anlayabilmek için çeşitli verilere ihtiyaç duyar. Bu verilerin doğru şekilde elde edilmesi ve saklanması adına kullanabileceğiniz yöntemleri sizler için derledik. Cloud teknolojileri geleneksel yöntemlerden farklı olarak üst seviye veri güvenliği sağlar. Cloud teknolojileri ve SSO (tek oturum açma) kimlik doğrulama çözümü sağlayan Weoll ile siz de şirketinizin verilerinin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top