Dijitali odağına alan kurum ve kuruluşlar, bilgi yönetimi stratejilerini güçlendirmek ve etkili şekilde kullanabilmek adına farklı yaklaşımlar benimseyebilirler. Bahsi geçen kurumların bilgi yönetimi stratejilerini şekillendiren bazı temel unsurlar;
- Veri Toplama ve Depolama,
- Veri Kalitesi ve Temizliği,
- Veri Analitiği ve Veri Bilimi,
- Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi,
- Kişiselleştirme ve Müşteri Deneyimi,
- Veri Güvenliği ve Gizlilik,
- Veri İşbirliği,
- Dönüşüm ve Sürekli İyileştirme,
- Veri Yönetimi Yetenekleri ve daha fazlası olabilir.
Bu stratejiler benimsenerek veri ve bilgi yönetimi güçlendirilir. Rekabetler içerisinde avantaj sağlayan bu durum, daha iyi kararlar için yöneticileri teşvik eder ve genel etkinliğin artmasına sebep olur.
Dijital Odaklı Kurumlar
Dijital odaklı kurumlar, dijital teknolojiyi işlerinde belirledikleri stratejinin tam olarak da merkezine koyan ve bu teknolojileri işlerin sürekli gelişmesi için kullanan ve müşteri memnuniyetini maksimize etmek için çabalayan kurumlara denir. Bu dijital odaklı kurumların temel özellikleri, Dijital Strateji, Müşteri Odaklılık, Dijital İnovasyon, Esneklik ve Hızlı Karar Alma, Dijital Yeteneklerin Geliştirilmesi, Veri Kullanımı ve Analitiği, Dijital Güvenlik, Otomasyon ve İş Süreçleri, Büyük Veri ve Yapay Zeka ile Dijital İşbirliği’dir denebilir.
Bilgi Yönetimi
Bilgi yönetimi, operasyonlardan elde edilen verilerin toplaması, depolaması ve işlevsel olarak kullanımını ifade eder. Bilgi yönetiminin temel unsurları Bilgi Toplama, Bilgi Depolama, Veri İşleme ve Analizi, Bilgi Paylaşma, Bilgi Güvenliği, Dokümantasyon ve Standartlar ve stratejik kullanım şeklinde özetlenebilir.
Dijital Dönüşümde Bilginin Rolü
Dijital dönüşümde bilginin rolü büyük önem arz eder. Bilgi dijital dönüşümün temel itici kaynaklarından biridir ve dönüşümün içerisinde bilginin rolünü Karar Alma Süreçleri, Müşteri Deneyimi, İş Süreçleri ve Otomasyon, İnovasyon ve Yenilikçilik, Veri Güvenliği ve Gizlilik, Analitik Yetenekler, işbirliği ve iletişim süreçlerinde rahat biçimde görebilirsiniz.
Bulut Teknolojileri ve Bilgi Yönetimi
Bulut teknolojilerinin varlığı ile dijitalleşme adımı atan kurumlar içerisinde bilgi yönetimi bulut bazlı sistemler üzerinden olur. Depolaması kullanımı ve analizi bulut teknolojiler üzerinden yapmak da bulut teknolojilerinin varlığı ile dijitalleşme adımı olarak görülür. Teknoloji, operasyonlardaki bilgi yönetiminin daha etkili ve verimli hale gelmesini sağlar, bulut teknolojilerinin bilgi yönetimi üzerindeki etkileri; Veri Depolama ve Erişim, Veri Yedekleme ve Kurtarma, İş Süreçlerinin Otomasyonu, Bilgi Paylaşımı ve İşbirliği, Veri Analitiği ve İş Zekası ve bilgi güvenliği ile görülür ve farklı süreçlerle birlikte örneklendirilebilir.
Güvenlik ve Gizlilik
Bilgi yönetimi ve dijital dönüşüm süreçlerinde, gizlilik ve güvenlik konularına dair büyük sorumluluklar bulunur. Bu konudaki temel kavram ve önlemler, Bilgi Güvenliği, Kimlik Doğrulama ve Erişim Kontrolleri, Veri Şifreleme, Güvenlik Duvarları ve Güvenlik Yazılımları, Güncelleme ve Yama Yönetimi, Veri Sınıflandırma, Gizlilik Politikaları, Veri Koruma, Veri İhlali İzleme ve Bildirimi ve uyumluluk ve daha da fazlası şeklinde gruplandırılıp anlatılabilir.
Çalışanların Eğitimi ve Katılımı
Çalışanların eğitimi ve katılımını, dijitali odağına alan kurumlarda bilgi yönetimi ve dijital dönüşüm sürecinde daha kolay ve daha verimli olması hedeflenir. İkili arasındaki ilişkiyi açıklayan unsurlar, eğitim, bilgi yönetimi, dijital araçlar ve kimse tarafından yakalanma ihtimali bulunup bulunmamasına göre değişiklik gösterebilir. Çalışanların eğitimi ve katılımı ile birlikte, organizasyonlarda dijital dönüşüm süreci büyük ölçüde etkilenmiş olabilir ve dijitalleşme ve dönüşüm tam anlamıyla benimsenebilir, olmadığı durumda değişim ve dönüşüm benimsenmez, uzun vadeli ve kalıcı olması ihtimal dahilinde dahi olamaz. Sürdürülebilirlik anlamında zarar gören uzun vadede fikirler ve idealler olur.