Çalışanlarınız İçin Güvenli ve Esnek Bir Dijital Çalışma Ortamı Nasıl Oluşturulur?

calisanlar-icin-esnek-calisma

Çalışanlarınız İçin Güvenli ve Esnek Bir Dijital Çalışma Ortamı:

Tüm dünyayı tek bir çatı altında toplayabilen, iletişimi ve veri ulaşımını her an her yerde mümkün kılan, kurum kültürünü etkisi altına alan teknolojik gelişmeler; artık tüm şirketlerin gerçeği. Dolayısıyla dijital dönüşüme uyum sağlamak da bir tercih olmaktan çıkıp ihtiyaca, gerekliliğe dönüşüyor. Sektöründe söz sahibi olmak isteyen kurum ve şirketler, teknolojinin dünyayı saran gücünden faydalanarak çok daha hızlı ve verimli bir gelişim sürecine giriyor.

Dijital dönüşüm doğru şekilde planlanıp uygulanabilirse çalışanlar için de daha esnek ve rahat bir alan sağlayabiliyor. Geleneksel intranet modelde bilişim teknolojileri sadece şirket içerisinde fayda sağlayabiliyorken dijitalleşme, çalışanlar için dünyanın her yerini bir toplantı odasına ya da verimli bir ofis ortamına dönüştürebiliyor. Teknolojinin hızını yakalamış çalışma ortamlarının nasıl oluşturulacağı, daha güvenli ve konforlu hâle nasıl getirileceği konuları ise yerini ciddi soru işaretlerine bırakabiliyor. 

Bu içeriğimizde iyi planlanmış dijital çalışma ortamlarına dair birkaç fikir sunmadan önce dijital çalışma ortamlarının ne olduğuna ve sağladığı avantajlara kısaca değineceğiz.

Dijital Çalışma Ortamı Nedir, Neden Gerekli?

Dijital çalışma ortamı; internetin, bilgisayarların, mobil cihazların, çeşitli uygulamaların dahil olduğu ve iş süreçlerinin eskisine kıyasla daha pratik, daha hızlı şekilde tamamlandığı bir çalışma modeli olarak özetlenebilir. Çalışanlar tüm bilişim teknolojileri sayesinde şirket dışında da çeşitli verilere ulaşabilir, her zaman her yerde alternatif bir çalışma alanı yaratabilir. Böylece daha esnek ve konforlu bir çalışma hayatına sahip olabilirler.

Dijital çalışma alanları, şirketlere çeşitli açılardan birçok avantaj sunar. Hem zaman hem mekân açısından daha geniş alanlar yaratıldığı için çalışan verimliliği ve bağlılığı desteklenir. Çalışanların memnuniyeti arttıkça işten ayrılma oranları azalır, yetenekli ve deneyimli üyelerin ekipte daha uzun süre kalması sağlanır. Ayrıca çalışanların muhtemel sorunları daha hızlı fark edip çözmesine imkân tanındığı için müşteri memnuniyeti de artırılabilir. Peki dijital çalışma alanlarını çalışanlar açısından iyileştirmek için neler yapılabilir?

1. Dijital Dönüşümü Anlamak ve Uyum Süreci

Dijital dönüşüm, şirketin tamamı için bir yeniden yapılanma süreci gerektirir. Çalışma ortamları dijitalleştirilirken çalışanların tüm bu yenilik ve değişimleri doğru değerlendirebilmesi, yeni çalışma modeline uyum sağlayabilmesi gerekir. Şirketler bu noktada çeşitli video konferanslar, oryantasyon eğitimleri hazırlayabilir. Ayrıca çalışanlar için sanal bir ofise dönüşecek dijital uygulamaların nasıl kullanılacağı, ne işe yarayacağı gibi detaylar da kısa eğitimlerle verilebilir.

2. Gerekli Mobil Cihazların ve Bilgisayarların Temini

Çalışanların dijital dönüşüm sürecinde tüm ekiple etkin iletişim kurabilmesi, bulut verilere ulaşması ve iş akışında aktif rol alabilmesi için yeterli teknolojilere sahip olması gerekir. Şirketler gerekli görüldüğünde bilgisayar ve mobil cihaz gibi araçları temin ederek çalışanların kullanımına sunabilir. Üstelik bu araçlar şirket tarafından çeşitli yazılımlarla daha güvenli hâle getirilebileceğinden olası sorunların önüne de daha kolay geçilir.

3. Verimli İletişim

Teknolojinin mesafe, zaman ya da mekân dinlemeyen hızlı gelişimi sayesinde artık birlikte çalışmak için mutlaka bir arada olmak gerekmiyor. Hibrit ya da uzaktan çalışma sistemleriyle çalışanlar evlerinin konforunda da tüm sorumluluklarını yerine getirebilir. Araştırmalar, çalışanların bu sayede iş-yaşam dengelerini daha kolay kurdukları ve daha özgür hissettikleri için çok daha verimli bir performans sergileyebildiklerini gösteriyor. 

Dijital çalışma ortamlarının sunduğu bu esneklik, ancak verimli bir iletişimle bir arada yürütülebilirse faydaya dönüşür. Çalışanların birbirleriyle ve yöneticilerle sürekli iletişim hâlinde olabilmesi için ise şirketin belirlediği, ortak bir uygulama kullanılabilir. Çok sayıda örneği bulunan bu iletişim uygulamalarında çeşitli kanallar, ekipler ya da etkinlikler oluşturularak çalışan bağlılığı, ekip ruhu desteklenebilir. Ancak iletilen verilerin korunabilmesi için mutlaka güvenilirliğinden emin olduğunuz bir uygulamayı tercih etmelisiniz.

4. Dijital Takvim Kullanımı

Uzaktan ya da hibrit çalışma modellerine geçildiğinde çalışanların bir aradayken gösterdiği uyumlu performans, biraz daha kişiselleşebilir. Ortak değerleri ve amaçları yansıtan kurum kültürünü dijital çalışma ortamlarında da muhafaza edebilmek için dijital iletişim uygulamalarının yanı sıra takvimler de faydalı olabilir. Bu takvimlerle tüm çalışanlar projelerin hazırlanma ve teslimi, toplantılar veya çeşitli kurumsal etkinlikler için planlanan tarihleri her an görebilir. Böylece süreçler daha akıcı ve sorunsuz ilerleyebilir.

5. Bulut Veri Depolama

Şirketler kuruldukları günden itibaren geniş dosya arşivleri oluşturmaya ve bunları depolamaya başlar. Bilişim teknolojileri, geçmişte şirketleri bu dosyaların fiziksel yükünden kurtararak dijital ortamda güvenli bir şekilde saklayabilme imkânı sunuyordu. Bugünün teknolojisi ise tüm bu veri arşivlerini dünyanın her yerine taşıyabilir ve her an ulaşılabilir kılıyor. Dijital çalışma ortamının çalışanlar için daha verimli ve güvenli hâle getirilmesi için şirketlerin dijital dönüşüm sürecinde kendi bulut veri depolama araçlarını edinmesi gerekir. Bu sayede çalışanlar ihtiyaç duydukları her veriye ulaşıp işleyebilir, diğer çalışanların da ulaşabileceği bir alanda paylaşabilir. 

6. Çalışan Bağlılığının Güçlendirilmesi

Çalışanların kişiliği ve alışkanlıkları, çalışma hayatına da yansıyabilir. Özellikle uzaktan çalışma modeli uygulanıyorsa yaşam alanları, birlikte yaşadığı insanlar gibi faktörler de önemli hâle gelir. Çalışan devrini düşürmek ve güçlü bir ekip kurmak isteyen şirketler bu yüzden çalışanları tanımayı ve onlarla güçlü bağlar kurmayı önemser. Dijital çalışma ortamını daha güvenli hâle getirmek için de çalışan bağlılığının güçlendirilmesi önem taşır. Çalışan deneyimi kontrolünün anket gibi yöntemlerle sağlanması, çalışan hakkındaki gözlemlerin raporlanması ve çalışanın bireysel ihtiyaçlarına göre desteklenmesi bu süreçte size destek olabilir.

Çalışanlarınız için hem konforlu hem güvenli bir dijital çalışma ortamı oluşturmak istiyorsanız tercihlerinizi ve önceliklerinizi önemseyen, deneyimli ve profesyonel çözüm ortaklığı için siz de hemen Weoll ile iletişime geçebilirsiniz!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top