Dijital Odaklı Kurumlarda Kurumsal Kaynak Yönetimi

Dijital Odaklı Kurumlarda Kurumsal Kaynak Yönetimi

Dijital odaklı kurumlar, iş stratejilerini teknolojilere dayandıran ve teknolojiyi iş süreçlerinin bir parçası olarak kullanan organizasyonlara verilen bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumsal kaynak yönetimi ise (Enterprise Resource Management-ERP) işletmelerin çeşitli süreçlerini yöneten bir yazılım sistemi olmaktadır. Bu sistem muhasebe, finans, insan kaynakları ve tedarik zinciri yönetimi gibi birçok iş alanını kapsayan bir sistemdir. 

Dijital Kurumlar ve Dijitalleşmenin Kaynak Yönetimine Etkisi

Dijital kurumlar geleneksel iş modelini dijital teknolojilere dönüştürmüş ve entegre etmiş ayrıca teknolojiyi stratejilerinin bir parçası olarak kullanan organizasyonları ifade eder. Bu kurumlarda; dijital inovasyon önceliklidir yani sürekli olarak yeni teknolojilere adapte olup bu teknolojileri benimserler, veri merkezlidir yani veri toplama; depolama ve toplanan veriyi işlerler. Güvenliğe yani veri mahremiyetine önem verirler. Dijital kurumlar teknolojiyi iş süreçlerine entegre ederek müşteri odaklı, hızlı ve inovatif çözümler üretirler. Dijitalleşmeyle birlikte kaynak yönetiminde de hızlanan, daha verimli ve doğru çalışan firmalar uzun vadede daha yüksek müşteri memnuniyeti ve daha yüksek bir büyüme elde edecektir.

Kurumsal Kaynak Nedir? 

Kurumsal kaynak bir organizasyonun iş süreçlerini yönetmek ve isteklerine ulaşabilmek için kullandığı tüm varlıkları ifade eder. Kurumsal kaynaklar kategorilere ayırılır bu kategoriler: 

  • Fiziksel kaynaklar, 
  • Finansal kaynaklar, 
  • İnsan kaynakları, 
  • Bilgi ve teknoloji kaynakları 
  • Sosyal ve çevresel kaynaklar, 
  • Yönetim ve iş süreçleri. 

Kurumsal Kaynak Yönetimi ve ERP nedir?

Kurumsal kaynak yönetimi (Enterprise Resource Management- ERP) organizasyonların iş süreçlerini entegre ettikleri ve bu süreçleri yöneten bir yazılım türü olarak bilinmektedir. Bu yazılımın asıl amacı birkaç farklı departmanı bir araya getirerek bu departmanlardan olabildiğince yüksek verim almaktır. Dijitalleşmenin kaynak yönetimine etkisi ise bu yönetimi çok daha hızlı ve verimli bir hale getirmesidir. İnsan eliyle saatler sürecek bir işin olabilecek en az hata payı ile çok hızlı bir şekilde halledilmesini sağlar. 

Kurumsal Kaynak Planlaması Uygulamaları Nelerdir?

Kurumsal kaynak planlaması için birçok farklı uygulama mevcuttur bu uygulamalar arasında seçim yaparken bütçeye ve yapacağı için türüne göre seçim yapılabilir. Yaygın olarak kullanılan kaynak planlama uygulamaları şunlardır:

  • SAP: Dünyanın en büyük ERP yazılımı sağlayan şirketlerinden biri olmaktadır. Finans, tedarik zinciri yönetimi, üretim ve insan kaynakları gibi birçok konuda iş yapmaktadır.
  • Oracle ERP Cloud: Bu bulut tabanlı sistem ERP çözümleri bir diğer büyük yazılım dağıttırıcısı olarak görev yapar.
  • Microsoft Dynamics 365: Microsoft’un Dynamics 365 ailesi ile CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ve ERP çözümlerini bir araya getirerek çok yönlü bir kurumsal kaynak planlaması sistemi ortaya çıkartır. 
  • NetSuite: Oracle’ın bulur tabanlı ERP çözümüne denir.
  • Sage X3: Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik ERP çözümleri için kullanılır. 
  • Infor ERP: Bu ERP sistemi küçük ve orta ölçekli firmalar için tasarlanmıştır
  • IFS Applications: Endüstriyel ve hizmet sektörüne yönelik ERP çözümleri sunmaktadır.

Her ne kadar bütün bu uygulamalar temelde aynı işi yapmak üzerine kurulmuş olsa da hepsini birbirinden ayıran spesifik özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklere hâkim olup araştırmak uygulama seçme kısmında büyük bir önem ar etmektedir. Bir uygulama seçerken yapılması gereken en önemli adımlardan bir tanesi şirketinizin büyüklüğünü ve yapacağınız işi iyi ayarlayarak bu koşullara göre uygulamayı seçmektedir. İşine en uygun ve optimize uygulamayı seçmek hem bütçe hem performans açısından çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Etkili Kaynak Planlama Stratejileri

Etkili kaynak planlama stratejilerine, temel hedef ve ihtiyaç belirleme, kaynakları ihtiyaçlarla eşleştirme, öncelik sıralaması yapma, ihtiyacı değerlendirme ve kapasite planlaması listelenebilir.

Dijital Araçlar ve Kaynak Optimizasyonu

Dijital araçlarla kaynak optimizasyonunu artırmak ve operasyonları hızlandırmak ve verimlileştirmek için çalışma yapılabilir. Nasıl katkı sağlayacağına dair ERP yazılımları, proje yönetimi araçları, büyük veri ve analitik örnekleri yardımcı olabilir.

Kurumsal Dijital Dönüşümün Avantajları

Kurumsal anlamda dijital dönüşümle birlikte firma veya işletmenin o tarihten sonraki operasyon ve işleri daha verimli, daha az maliyetli, daha çok müşteri memnuniyeti odaklı, veri analizi ve karar anlamında daha net  ve daha ulaşılabilir olacaktır. 

Dijital Odaklı Kurumlarda Kurumsal Kaynak Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kurumsal kaynak Yönetimi Nedir?/Kurumsal kaynak ERP Nedir?/Kurumsal kaynak planlama Nedir?

Bu üç sorunun da ortak cevaba sahip olduğu söylenebilir. Kurumsal kaynak yönetimi organizasyonların iş süreçlerini entegre ettikleri ve bu süreçleri yöneten bir yazılım türü olarak bilinmektedir ve ERP olarak da bilinir. 

ERP İngilizce açılımı nedir?

Enterprise Resource Management ERP’nin açılımı olarak kullanılır.

Erp Nedir Ne İşe Yarar?

Kurumsal kaynak yönetimi (Enterprise Resource Management- ERP) organizasyonların iş süreçlerini entegre ettikleri ve bu süreçleri yöneten bir yazılım türü olarak bilinmektedir. 

Kaynak planlama unsurları Nelerdir?

Kaynak planlama unsurları, insan kaynakları planlaması, zaman yönetimi, bütçe planlaması, malzeme ve ekipman planlaması olarak listelenebilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top