Dijitalleşmeyle Değişen İnsan Kaynakları Uygulamaları

Dijitalleşmeyle Değişen İnsan Kaynakları Uygulamaları

Dijitalleşme, iş dünyasını derinden değiştirmiş ve bu değişimden en çok yararlanan çalışma alanlarından biri de insan kaynakları (İK HR)  uygulamaları olmuştur. Dijitalleşmeyle değişen insan kaynakları uygulamalarına Dijital İşe Alım (E-Recruitment), Dijital Özgeçmişler (E-Resumes), E-Öğrenme (E-Learning), Çevrimiçi Performans Yönetimi, İK Analitiği (HR Analytics), İşe Alım Robotları (Chatbots), Dijital İşgücü Yönetimi (Digital Workforce Management), Mobil İK Uygulamaları, Dijital İş Analizi uygulamaları örnek gösterilebilir. Dijitalleşmeyle birlikte İK departmanları daha iyi ve daha etkili çalışmış, daha doğru şekilde iletişim kurmayı başarmıştır.

Online İşe Alım Süreçleri

Online işe alım süreçleri dijitalleşmeyle birlikte insan kaynakları departmanında değişen uygulamalardan birisi olmuştur. Yeni uygulamayla birlikte, işe alım süreçleri dijital platformlara taşınarak daha etkili, daha verimli ve daha hızlı bir şekilde adaylar değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu süreçteki yenilikle birlikte geleneksel işe alım süreçlerine kıyasla bir dizi avantaj sunulmuş bulunur. Bu avantajlar İş İlanı Yayımlama, Çevrimiçi Başvuru, Eleme ve Değerlendirme, Online Testler ve Değerlendirmeler, Video Mülakatlar, İkinci Mülakatlar, Referans Kontrolü ve teklif ile birlikte kabul kolaylıkları olarak listelenip açıklanabilir.

Dijital Eğitim ve Gelişim

Dijital eğitim ve gelişim, operasyonlardaki çalışanlarının beceri ve bilgi düzeylerini artırmak, öğrenmelerini teşvik etmek ve performansı iyileştirmek için dijital dünyayı ve çevrimiçi opsiyonları kullanma sürecini ifade eder. Dijital eğitim ve gelişimin önemli bileşenleri, E-Öğrenme Platformları, Mobil Eğitim, Kişiselleştirilmiş Öğrenme, İnteraktif Öğrenme, Veri Analitiği ve İzleme, Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR), Sertifikasyon ve Yetkilendirme olarak ifade edilebilir. Dijital eğitim ve gelişim işletme ve firmaların rekabetçi kalabilmelerine ve değişen şartlara ayak uydurmalarına yardımcı olur. Ayrıca çalışanların kendilerini geliştirmeleri de sağlanır.

Çalışan Performans Yönetimi

Çalışan performans yönetimi, operasyonlarda görevli olan çalışanların performanslarını yönetmek, ölçmek, geliştirmek ve çalışanları teşvik etmek için kullanılan sürece denir. Bu süreçle birlikte çalışanların bireysel hedeflerine ulaşmaları sağlanırken, organizasyonun hedeflerine de uyum sağlarlar. Çalışan performans yönetiminin ana bileşenleri ise Performans Hedefleri Belirleme, Performans Beklentilerini İletme, Performans Değerlendirme, Geri Bildirim, Gelişim Planları, Performans Değerlendirme Toplantıları, Ödüllendirme ve Tanıma, Performans Sorunlarıyla Başa Çıkma, Dokümantasyon ve Kayıt Tutma olarak ifade edilebilir.

Uzaktan Çalışma ve Esneklik

Dijitalleşmeyle birlikte uzaktan çalışma şartları iyileşmiş ve iyice yaygın bir hale gelmiştir, uzaktan çalışma ile birlikte gelen diğer bir fayda ise işlerde sağlanan esneklik olacaktır. Uzaktan çalışmanın diğer önemli ve faydalı yönleri Coğrafi Bağımsızlık, Çalışan Memnuniyeti, Maliyet Tasarrufu, İş Sürekliliği, İş-yaşam Dengesi, Yetenek Çekme ve Elde Tutma, İnovasyon ve Yaratıcılık, Çeşitlilik ve Katılım olarak belirlenebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Dijital insan kaynakları uygulamaları nelerdir?

Dijital insan kaynakları uygulamaları, İşe Alım Yazılımları (Applicant Tracking System – ATS), Dijital Özgeçmiş Değerlendirme (Resume Screening), İK Analitiği (HR Analytics), Çalışan Değerlendirme ve Performans Yönetimi, E-Öğrenme Platformları, İş Güvenliği ve Risk Yönetimi, İnsan Kaynakları İşlemleri (HRIS), Mobil Uygulamalar, Çalışan Deneyimi (Employee Experience) Uygulamaları, Chatbotlar ve İK Asistanları gibi örneklerle açıklanabilir ve çoğaltılabilir.

İnsan kaynaklarında dijitalleşme nedir?

İnsan kaynaklarında dijitalleşme, geleneksel insan kaynakları süreçlerinin dijital teknolojilere dönüştürülmesi ve iyileştirilmesi anlamına gelir. Bu dönüşüm sayesinde insan kaynakları departmanı daha iyi ve verimli biçimde hizmet sunmaya devam eder.

İnsan kaynakları uygulamaları nelerdir?

İnsan kaynakları uygulamaları, işe alım, eğitim, kendini geliştirme, performans yönetimi, ücret ve yan haklar gibi problemlerin etkin çözümünde yardımcı olan yazılım ve uygulamalara denir.

İnsan kaynakları faaliyetleri nelerdir?

Firma ve şirketlerde direkt insane bağlı her şey insan kaynakları faaliyetleri içerisinde bulunur.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top