Offboarding (Çıkış İşlemleri) Nedir? & Offboarding Sürecinin Tanımı ve Önemi

Offboarding

Etkili işe alım, performans yönetimi ve işe alım süreçleri, çalışanlarınıza şirketinizin işveren-çalışan ilişkisi açısından ne kadar önemli olduğunu göstermenin en iyi yoludur. Başarılı bir işe alım süreci yürütmek, aynı zamanda mevcut ve potansiyel çalışanların, şirketinizin kendilerine, kârlılığa katkılarından daha fazla değer verdiğini hissetmelerini sağlar. Bu değer sayesinde firmanızın itibarı ve sonraki çalışanlarda bıraktığı izlenim daha da olumlu hale gelecektir. Günümüzde İK departmanları işe alım ve performans yönetimine daha fazla dikkat ve öncelik veriyor ancak dış kaynak kullanımı süreçleri aynı zamanda şirketinizin itibarını korumanın, mevcut çalışanların iş deneyimini optimize etmenin ve ağ oluşturmanın önemli bir parçası olarak da görülebilir. 

Çıkış İşlemleri (Offboarding) Nedir?

İş hayatının doğal bir süreci olan offboarding yani çıkış işlemleri, çalışanın istifa, emekli olma veya fesih yoluyla şirket içindeki pozisyonunu bırakmasına nedir. İşten çıkarma, kuruluşunuzun itibarını korumanın, mevcut çalışanlarınızın çalışma deneyimini optimize etmenin ve ağ oluşturma fırsatlarını korumanın önemli bir parçasıdır. Temel olarak, işten çıkarma, bir çalışan şirketten ayrıldığında hiçbir yarım kalmış işin kalmamasını sağlar; bu nedenle, örneğin iki hafta sonra kendinizi eski bir çalışana e-posta göndererek kimlik kartını isterken bulmamalısınız. Süreç aynı zamanda mevcut ve gelecekteki çalışanlarınız için neleri iyileştirebileceğinizi öğrenmek açısından da faydalıdır. Etkili bir işten çıkarma süreci, çalışanın ayrılmasından sonra yanlış anlamaların devam etme olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Çalışanın deneyimini net bir şekilde anlamak için zaman ayırdığınızda, siz ve çalışanınız ağ kurma, gelişme ve büyüme için ek fırsatlardan yararlanarak yollarınızı ayırabilirsiniz. Başarılı offboarding, işverenin ve  ayrılan çalışanın hem iş ilişkisi sırasında hem de sonrasında karşılıklı saygıyı sürdürmesini sağlar. Karşılıklı saygı, uzun vadede şirketin itibarını artırır ve bu alanda daha aktif olmamızı sağlar. 

Offboarding Sürecinin Aşamaları Nelerdir?

 • Çalışana işten çıkarılmanın veya tam tersinin bildirilmesi 

 • Çalışan görevlerinin devredilmesi 

 • Bir İK profesyoneli olarak bu rol için yeni yeteneklerin bulunması 

 • Çıkış görüşmeleri veya anketleri aracılığıyla geri bildirim istenmesi

 • Çalışanların şirket verilerine erişimini iptal edilmesi 

 • Bordronun işlenmesi ve varsa ödenmemiş ödemelerin yapılması

Başarılı Offboarding Süreci Nasıl Yürütülür?

  • Gerekli yasal belgeleri hazırlayın: Fesih veya fesih mektupları, tazminatlar ve muhtıralar hem işvereni hem de çalışanı koruyan belgelerdir. Bunları önceden hazırlayıp firmanızın başvuru takip sisteminde saklamak işinizi kolaylaştırabilir. 

 • Şirket mülklerinin iadesi: Tüm şirket mülklerinin tamamen iade edildiğinden emin olmak için, ayrılan çalışana ait tüm mülklerin bir listesini tutun. Örneğin: dizüstü bilgisayar, anahtar kartı, kimlik, üniforma vb.  

• Bir çıkış görüşmesi planlayın: Çalışanın ihtiyaçlarına ve bakış açısına, ayrılıyor olsalar bile duyarlı olun. Bu toplantı, iyileştirilmesi gereken alanlarınızı öğrenmeniz için önemli bir fırsattır. 

• Takdirinizi gösterin: Bir çalışan bir sonraki seyahatine çıktığında, iyi niyetinizi göstermek için bir veda partisi düzenleyebilir veya kişisel bir hediye verebilirsiniz. 

İşten Çıkarmanın Hukuki Dayanağı Nedir? 

Yerel iş yasaları çalışanların ne zaman, neden ve nasıl işten çıkarılacağını belirler. Bu kurallar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ülkemizde işçiler ile işverenler arasında iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanununa uygun olarak düzenlenmesi ve tarafların birbirlerine karşı sorumluluk ve yükümlülüklerini, işin tanımını açıklayan, tarafların iş üzerinde anlaştıklarını gösteren bir belge olması gerekmektedir. Bu terimler yerel düzenlemelere uyulmaması davalara ve büyük para cezalarına yol açabilir. Örneğin Fransa’da katı işten çıkarma yasaları var. Çoğu durumda, çalışanların maaşın yanı sıra yaklaşık bir ila üç aylık  ihbar alma hakları bulunur. Bu tarz yasal uygulamalara takılmamak için doğru okuma yapın.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top