OKR Nedir (Objectives and Key Results)

OKR “hedefler ve sonuçlar anahtarı” (Objectives and Key Results) anlamına gelmektedir. OKR, kurumların performans yönetimi ve hedef belirleme konusunda kullandıkları bir metodoloji olarak bilinmektedir. OKR sayesinde kurumlar belirledikleri hedeflere daha iyi odaklanmayı ve bu hedeflere ulaşmak için en doğru adımları atmayı teşvik etmeyi amaçlar. OKR iki ögeden oluşmaktadır, bunlar:

Hedefler (Objectives): Hedefler, kurumun belirlediği genel amaçları ifade etmektedir. Bu amaçlar belirli bir zaman dilimi için kurumun ulaşmak istediği konumu gösterir. Buna örnek olarak “Pazar payını %30 artırmak” denilebilir. Bu hedefler uzun ve kısa vade olarak ikiye ayrılır ve bu doğrultuda farklı politikalar izlenmektedir. 

Anahtar Sonuçlar (Key Results): Anahtar sonuçlar, kurumların belirledikleri hedeflere ulaşmak için belli ve ölçülebilir adımları ifade eden genel adımlara verilen isim olarak bilinmektedir. Bu adımlar aslında bir nevi kontrol mekanizması olarak kullanılmaktadırlar. Adımların tamamlanıp tamamlanmadığına bakılarak hedeflerin gerçekleşip gerçekleştirilemediği anlaşılmaktadır. 

OKR yöntemi, sürekli değişen ve kendini güncelleyen bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Sistem her ulaşılan hedef sonunda kendini günceller ve hedeflere karşı yönelimini değiştirir. Hedefleri ve anahtarlar güncel tutularak önceden yapılan yanlışlar tekrarlanmaz ayrıca çalışma şekillerinde bir zenginlik oluşturularak üretkenlik ve verim artırılmış olur. OKR hedef odaklı çalışma teşvik ederek tüm düzeydeki çalışanların şeffaf bir hedefleme sürecine sahip olmasına yardımcı olur. Kurumların bireysel hedefleri büyük hedeflere bağlamalarına yardımcı olur. Google, Intel gibi dev şirketler de bu yöntemi kullanmaktadırlar. Bu denli büyük çaplı şirketlerin bu tekniği kullanması tekniğin verimliliği ve güvenilirliğinin çok yüksek seviyede olduğunu ayrıca işe yaradığını göstermektedir. 

OKR Avantajları

  • OKR odaklanma konusunda büyük bir yardım sağlamaktadır. Bu durumu ortaya koyduğu netlik ve planlamadan kaynaklı rol haritası sayesinde yapmaktadır. OKR kurumların çalışanlarının en yüksek performansta çalışmalarını sağlar. 
  • OKR’ nin bir diğer artısı ise ölçülebilir ve izlenebilir bir çalışma ortamı sunmasıdır. Ortaya koyduğu kriterler sayesinde ölçülebilir bir çalışma ortamı sağlayarak ilerlemelerin kolayca değerlendirilmesine yardımcı olur. 
  • Şeffaflık ve iş birliği konularında da kurumların yanında olan OKR herkesin hedeflerini bilmesini ve bu hedeflere ulaşırken ne gibi katkılar sunmaları gerektiğini açıkça gösterir. Bu şeffaflık bireyleri ekip içinde işbirliğine teşvik eder. 
  • OKR sürekli güncellendiği için esneklik ve uyumluluk konusunda oldukça başarılı bir yöntemdir olmaktadır. Yeni hedefler belirlendiği takdirde hedefler değiştirilebilir. 
  • Ayrıca işyerinde motivasyon ve bağlılığı artırarak kurumların hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. 

OKR sistemi doğru bir şekilde kullanıldığı zaman kurumun performansını artırma konusunda büyük bir potansiyel vaat eder fakat doğru kullanılması da bir o kadar zor bir yöntem olarak görülmekte ve bir risk teşkil etmektedir.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-mail listemize kayıt olun!

En yeni içerik ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.

Top