Akıl yürütme becerilerine bakıldığında özellikle kişinin bilgi ve verilerden mantıklı sonuç çıkarması ve sorunları çözmesini ifade eder. Özellikle kullanım açısından verimli bir şekilde kararların alınması için özellikle bu becerileri iş dünyasından, eğitimde ve günlük yaşamda yaygın bir şekilde kullanabilirsiniz. Genel yapıya bakıldığında akıl yürütme becerisi sayesinde önemli yetenekleri ön plana çıkarabilirsiniz. Akıl yürütme becerileri arasında özellikle 7 temel beceriyi inceleyerek nasıl değerlendirildiğini öğrenebilirsiniz.
Analitik Düşünme
Düşünme yapısına bakıldığında özellikle akıllı yürütme becerisinin çeşitleri arasında analitik düşünme ilk sırada yerini alır. Karmaşık olan sorunları ve problemleri daha küçük ve anlaşılabilir parçalara bölerek anlamak için mantık kullanma yeteneğidir. Veriler arasındaki ilişkilerin tanımlanması durumunda sonuçlara ulaşmak için özellikle bu verileri kullanabilirsiniz. Analitik düşünmenin değerlendirmesine bakıldığında ise adaylara karmaşık bir problem veya veri seti vererek problemin çözülmesini istemektir.
Eleştirel Düşünme
Bir fikri, durumu veya argümanı değerlendirirken tarafsız bir bakış açısı ile birlikte düşünme yeteneğidir. Varsayımları sorgulama, kanıtları analiz etme ve sonuçlara mantıklı bir şekilde varmayı içermesinden dolayı eleştirel düşünme yaygın bir şekilde dikkat çeker. Değerlendirme sırasında adaylara özel olarak bir argüman sunulur ve bu argümanı eleştirel açıdan incelenmesi istenir. Bu tarz durumlarda özellikle kanıtların değerlendirilmesi, alternatif görüşlerin analiz edilmesi ve mantıksal çıkarımların incelemesi dikkat çeker.
Problem Çözme
Akıl yürütme becerisi sayesinde özellikle problem çözme en çok rastlanılan beceriler arasında yer alır. Beceri konusunda özellikle engelleri aşmak ve istenilen sonuçlara ulaşmak için stratejik açıdan çözümler üretmenizde fayda vardır. Bu yaratıcı fikir sayesinde pratik bir şekilde uygulama işlemi yapılabilir. Adaylara sunulmuş olan gerçek dünya senaryoları veya sorunları vererek bunlara yönelik çözümler ve geliştirmeler istenerek değerlendirilebilir.
Yaratıcı Düşünme
Düşünce yapısına bakıldığında iş yerine girmek için özellikle akıl yürütme becerisi olarak yaratıcı düşünceler ile verimli bir kullanım sağlayabilirsiniz. Genel yapısına bakıldığında geleneksel olarak düşünme yollarının ötesine geçerek yenilikçi ve özgün çözümler üretebilirsiniz. Bu beceri sayesinde özellikle yeni fikirlerin gelmesi sayesinde, probleme daha farklı anılardan bakmanızda fayda vardır. Adaylara yaratıcı düşünme gerektiren görevlerin ve problemlerin verilmesi sayesinde özgün ve yenilikçi bir şekilde geliştirme yeteneği ön plana çıkmaz.
Karar Verme
Seçenekler arasında özellikle karar verme en uygun olan yeteneğin seçilmesi için ön plana çıkar. Bu süreç sayesinde hem hızlı hem de dikkatli bir şekilde seçim yapılması gerekir. Çeşitli faktörleri dikkate almayı gerektiren karar verme sayesinde belirli bir karar verilebilir. Karar verme konusunda özellikle değerlendirme açısından adayların belirli seçenekler arasından kesin karar vererek net bir çözüme ulaşması sağlanır.
Mantıksal Düşünme
Yapı bakımından özellikle pek çok kişinin tercih etmiş olduğu birbirinden farklı akıl yürütme becerileri bulunsa da, özellikle mantıklı düşünme yapısı sayesinde tutarlı bir şekilde düşünme ön plana çıkar. Bu beceriler sayesinde özellikle argümanların geçerliliği yaygın bir şekilde tercih edilir. Sonuçlar arasında özellikle mantıksal düşünme ile birlikte çeşitli mantıklı bulmacalar veya sorular dikkat çeker.
İlişkilendirme
İlişkilendirme açısından özellikle adayların birbirine bağlı olan verilerini ve olaylarını detaylı bir şekilde sunarak bu bağlantılardan açıklamalar isteyebilirsiniz. Diğer yandan ilişkilendirme, bilgileri düzenleme ve yapılandırma gibi işlemler ifade eder. Verilerin veya olayların temiz bir şekilde sunulması ve bu ağ açıklamalarının isteyerek değerlendirilebilmesi sayesinde bilgi örgütleme yetenekleri ve veriler arasındaki ilişki sırasındaki kapasiteye göre geniş kapsamlı bir araştırmaya alınabilir.